Ga direct naar inhoud
Artikel afbeelding
'Wij willen elk Haarlems kind raken met muziek en theater'

Onderstaand het nieuwsoverzicht van Hart Cultuur in School. Klik hier voor de agenda. 

Hart Kenniscentrum Onderwijs ging in gesprek met Roos Naves van Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Samen met Janneke Barten is Roos sinds juli 2020 verantwoordelijk voor de educatie bij de twee grootste podia van Haarlem. Vol enthousiasme zijn ze nieuwe plannen aan het ontwikkelen want de Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem wil alle Haarlemse kinderen raken met theater en muziek. “We willen kinderen in de wereld van de makers laten stappen. Hun belevingswereld wordt groter en kan een boost geven om hun eigen kwaliteiten te ontdekken”

Ze richten zich in eerste instantie op kinderen die niet snel in het theater komen. Door middel van fonds- en sponsorwerving willen ze een aantal plannen realiseren. Als eerste is de wens om een cultuurbus in het leven te roepen, omdat vervoer naar schoolvoorstellingen vaak een probleem is voor scholen. Daarnaast komen er dankzij bijdragen van begunstigers jaarlijks 500 vrijkaarten beschikbaar voor kinderen. Dit jaar hebben kinderen van Basisschool De Wadden en Basisschool De Globe, het Jeugdfonds Sport en Cultuur en het Nationaal Fonds Kinderhulp al gebruik kunnen maken van vrijkaarten.

Na de zomer kunnen schoolklassen een interactieve rondleiding krijgen in de Stadsschouwburg onder begeleiding van een theaterdocent. Ze maken kennis met het gebouw en leren door middel van spelopdrachten over wat er allemaal gebeurt in een theater. Hoe wordt het geluid en licht bediend, waar worden alle decorstukken geladen en gelost en de kinderen krijgen een kijkje in de kleedkamers van de artiesten. Ze hopen dat de rondleiding de drempel om naar de Stadsschouwbrug te komen voor kinderen verlaagt en dat zij echt het gevoel krijgen dat het hun theater is. De rondleiding wordt ontwikkeld door Laura Liefting van de Theaterfabrique.

Om kinderen de magie van het staan op een groot podium te laten ervaren zijn er plannen voor een Kindertheaterdag in 2022. Het idee is een dag waarop theater- en muziekscholen zoals de WereldMuziekSchool en de Wereld Kindertheater voorstellingen kunnen laten zien, waarop kinderen workshops kunnen volgen en de Stadsschouwburg bruist van Haarlems theater voor en door kinderen.

Janneke en Roos hebben nog veel meer plannen zoals workshops gekoppeld aan schoolvoorstellingen en het uitlenen van een spreekbeurtkoffer.

Voor het VO biedt Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem naast voorstellingen en concerten ook rondleidingen waar beroepsoriëntatie centraal staat.

Wil je meer weten over de educatieplannen van de Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem? Roos en Janneke willen graag in gesprek met scholen! Je kunt ze bereiken via de mail:

Janneke Barten j.barten@theater-haarlem.nl
Roos Naves r.naves@theater-haarlem.nl