Ga direct naar inhoud
Artikel afbeelding
De Stookkamer: plek voor experiment en ontmoeting

Onderstaand het nieuwsoverzicht van Hart Cultuur in School. Klik hier voor de agenda. 


Wil je iets nieuws uitproberen? Houd dan De Stookkamer in de gaten! De Stookkamer borrelt van de ideeën en organiseert de komende maanden (zodra het weer kan) tal van activiteiten: een kinderatelier, talentontwikkeling voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar, musicalles en een rijdende bibliotheek. Hart Kenniscentrum Cultuuronderwijs biedt komend jaar in samenwerking met De Stookkamer ook een workshop aan.

In het Houtvaartkwartier in Haarlem Zuid-West worden de komende jaren veel nieuwe koop- en sociale-huur-woningen gebouwd. Dit gaat de buurt aanzienlijk veranderen. Lotte de Haan bracht als sociaal ontwerper in 2019 met een onderzoeksteam de wensen en behoeften van de wijk in kaart. Het team trok de wijk in en maakte een podcast op zoek naar de identiteit van de wijk. Hierbij werd de behoefte aan een fysieke ontmoetingsplek duidelijk. Tijdens de 'Maand van het Maken' gaven veel bewoners aan een bijdrage te willen leveren. 

Een bedrijfsverzamelgebouw aan de Stephensonstraat boodt uitkomst. Een van de ruimtes werd omgedoopt tot 'De Stookkamer', geïnspireerd op het nabijgelegen treinspoor. Samen met Hesje Andersson en Maaike Postma richt Lotte 'Stichting Stook' op met als doel wijken in het algemeen op cultureel niveau 'op te stoken'. De Stookkamer wil op een laagdrempelige manier bewoners via kunst en cultuur met elkaar verbinden. Hiervoor wil de organisatie ook de 'ruimte' tussen laagdrempelige initiatieven en grotere culturele instellingen gebruiken.

Lotte is van mening dat cultuur een middel is om onderwerpen bespreekbaar te maken en vraagstukken als een veranderende omgeving het hoofd te bieden. Hoe leef je samen in een wijk waar meer diversiteit komt en meer mensen gebruik gaan maken van de buitenruimte? Kinderen leren volgens Lotte vooral veel buiten de schoolmuren in interactie met hun leefomgeving. School levert het 'gereedschap'. Het mixen van scholen in de wijk met scholen uit andere wijken is ook een van de wensen om kinderen hun horizon te laten verbreden.


> Bezoek de website van De Stookkamer