Ga direct naar inhoud
De jeugd van toen

Onderstaand het nieuwsoverzicht van Hart Cultuur in School. Klik hier voor de agenda. 

Speciaal voor de tentoonstelling Jong in de 19de eeuw ondervragen kinderen van de Mgr. Huibersschool in Haarlem ouderen over hun jeugd.

Fascinerend is hoeveel overeenkomsten hun kindertijd laat zien, ondanks de verschillende achtergronden. En in welke tijd willen deze ouderen het liefst kind zijn, toen of nu? 

De jeugd van toen is een educatief samenwerkingsproject tussen Teylers Museum, de Mgr. Huibersschool in Haarlem, seniorencomplex Lieflijk Indië en zorginstelling Zorgbalans. Leerlingen interviewen ouderen met diverse achtergronden over de thema’s die in de tentoonstelling Jong in de 19de eeuw aan de orde komen, zoals onderwijs, opvoeding, feesten, ziekte en dood, welvaart en armoede. Van de verschillende interviews zijn filmpjes gemaakt. De filmpjes kunnen op scholen gebruikt worden voor bijvoorbeeld geschiedenislessen en als voorbereiding of verwerking van de rondleiding Toen oma een kind was. De interviews zijn ook in de tentoonstelling zelf te zien.

Toen oma een kind was is een interactieve rondleiding over kinderen in de 19e eeuw en nu. Aan de hand van schilderijen en objecten uit de 19e eeuw ontdekken leerlingen de verschillen en overeenkomsten met hun eigen leven en het leven van de jeugd van toen. Tijdens de rondleiding merken ze dat het er toen anders aan toe ging op school, er was ander of geen speelgoed, kinderziektes waren echt gevaarlijk en sommige kinderen moesten al heel jong gaan werken.

Bekijk hier de trailer en alle filmpjes:

Trailer

Thuis (14 min) over opvoeding en broers en zussen

School (14 min) over school, vriendjes en vriendinnetjes, en straf

Spelen (7 min) over spelletjes en speelgoed en wat je als meisje wel of juist niet mocht