Ga direct naar inhoud
Artikel afbeelding

HIT | Nieuws

Wil je niks missen van het HIT ? Volg dan hier de actualiteiten!

07-07-2021 | PRIJSUITREIKING EN ONLINE EXPOSITIE HIT 2021

De 74e editie van het Haarlems Interscholair Toernooi (HIT 2021) is dinsdag 6 juli feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking bij Hart. De deelnemers in de disciplines Dans, Muziek, Theater, Spoken Word, Beeldende Kunst en Cross-over werden persoonlijk toegesproken door hun coaches en ontvingen een getuigschrift. Gezamenlijk werd afgeteld naar de opening van de online expositie die nu te zien is op de website van Hart.

Zo’n 100 leerlingen van 10 middelbare scholen in Haarlem, Heemstede, Aerdenhout en Bloemendaal ontwikkelden de afgelopen maanden hun kunsten. Talentontwikkeling stond hierbij centraal. Tijdens HIT MasterClasses ontmoetten de jonge makers elkaar en werden ze begeleid door coaches; ervaren professionals en professionals in opleiding. De deelnemers werden geïnspireerd, geënthousiasmeerd én kregen een indruk van het leven van een kunstenaar of artiest.

Award winnaars HIT 2021
Categorie Dans: Saba Pahlavan en Hadiatou Bah (Haarlem College)
Categorie Muziek: Violent Silence (Luut Maarsingh, Seger Meenhorst en Tjalle Meenhorst van het Eerste Christelijk Lyceum)
Categorie Theater: Meike Derksen (Rudolf Steiner College), Odile Okkema (Stedelijk Gymnasium Haarlem) en Joy Daniels (Stedelijk Gymnasium Haarlem)
Categorie Spoken Word: Piet Pankratz (Atheneum College Hageveld)
Categorie Beeldende Kunst: Nena Pennock (Lyceum Sancta Maria), Basak Donmez (Coornhert Lyceum) en Alisa Pcholko (Coornhert Lyceum)
Categorie Cross-over: Müberra Cüçlü (Eerste Christelijk Lyceum) en Toine Limonard en Olle Kluwen (Het Schoter)

Online expositie
Het werk van de deelnemers aan HIT 2021 is nu voor iedereen te bekijken. Naast foto’s zijn ook videoregistraties te zien die donderdag 1 juli zijn gemaakt in het Patronaat. Iedere deelnemer die dat wilde kon die dag het podium beklimmen.

03-05-2021 | HIT 2020 WINNARESSEN ONTHULLEN KUNSTWERKEN

Schilderijen van Osazee Idemudia, Luca de Wind en Janneke Peletier hangen aan de buitenmuur van jongerencentrum Flinty's. Zij zijn de winnaressen van de categorie Beeldende Kunsten van het HIT 2020. Op zondag 2 mei zijn de kunstwerken feestelijk onthuld. Er was publiek, pers en (alcoholvrije) champagne! De jonge talenten zijn door Menzo Schrik van Flinty’s uitgenodigd om speciaal voor deze plek aan de hand van de actualiteit kunst te maken. Kunstenaar en HIT coach Maarten Bel begeleidde de kunstenaars met het bedenken en uitvoeren van het concept. De kunstwerken zijn voor iedereen te zien: op de hoek van de Gedempte Oude Gracht en De Witstraat.

Osazee Idemudia (15 jaar, Montessori College Aerdenhout)
“Bij het maken van het schilderij heb ik gedacht aan iets dat iedereen kent. We zitten samen in hetzelfde schuitje met het virus. Met mijn schilderij wil ik zeggen dat mensen het beste uit zichzelf kunnen halen door de Avatar te zijn. Net als de cartoon zegt: alleen de Avatar meester van alle vier de elementen kan dit stoppen.”

Luca de Wind (15 jaar, ECL)
“Mijn kunstwerk is geïnspireerd op mijn eigen ervaring én de ervaringen van anderen met straatintimidatie. Ik heb geprobeerd uit te beelden hoe het voor mij en voor vele anderen is om ongewenst op straat te worden nageroepen. Met mijn kunstwerk wil ik aandacht vragen en duidelijk maken dat straatintimidatie een groot probleem is waar veel meer mensen mee te maken hebben dan je misschien zou denken.”

Janneke Peletier (16 jaar, Stedelijk Gymnasium Haarlem)
“Mijn kunstwerk gaat over verandering, zeker relevant nu. Ik heb geprobeerd op een simpele manier dat thema over te brengen met een paar elementen die te zien zijn: golven, zon en maan, corona en een pad naar de horizon, waar die dan ook te vinden is.”

06-04-2021 | HIT 2021 VAN START

Het 74e Haarlems Interscholair Toernooi (HIT) is begonnen. De deelnemers hebben hun coaches ontmoet en het creatief talent staat in de grondverf. De komende drie maanden worden de jonge makers begeleid door de coaches op weg naar het podium.

MasterClasses
In maart kwamen de deelnemers per categorie (Dans, Muziek, Theater, Spoken Word en Beeldende Kunsten) in kleine groepjes bij elkaar voor de eerste MasterClasses in Flinty’s. Dit jongerencentrum valt onder 'buurthuizen' en mocht daarom tijdens de lockdown voor beperkte groepen open. Wél met mondkapjes en 1,5 meter afstand uiteraard.

Talent ontwikkeling
De jonge makers inspireren en enthousiasmeren elkaar via WhatsApp groepen. Tijdens de volgende MasterClasses in april zetten ze hun uiteindelijke werk of performance in de steigers. Daarbij krijgen ze hulp van hun coaches. Dit zijn ervaren professionals en professionals in opleiding. Op deze manier proberen we het leven van een kunstenaar of artiest (in opleiding) dichtbij de talenten te brengen. Vervolgens werken de deelnemers ieder aan hun eigen performance of werk. 

Grote finale
Tijdens de grote finale op donderdag 1 juli in het Patronaat worden per categorie prijzen uitgereikt. Iedere deelnemer die dat wil, kan die avond het podium beklimmen.

Extra categorie: Cross-over
Nieuw dit jaar is de categorie Cross-over. Via een soort Marktplaats-systeem bundelen de deelnemers hun talenten. Denk aan een deelnemer Fashion die een outfit maakt voor een deelnemer Theater of een deelnemer Muziek die een deelnemer Spoken Word muzikaal begeleidt. Ook voor deze extra categorie zijn prijzen te winnen.

Talent in beeld
Het HIT is dit jaar via YouTube te volgen via de serie ‘Talent in Beeld’:

  • In de eerste aflevering komt Spoken Word winnares Isis (2020) haar titel verdedigen en legt Spoken Word coach Mike (2021) uit wat Spoken Word precies is.
  • In de tweede aflevering krijgen we een kijkje achter de schermen tijdens de MasterClasses.18-01-21 | HIT 2021 GOES WILD

HIT 2021 gaat door! De inschrijfpoorten staan wagewijd open. Van brugpieper tot eindexamenleerling, ervaren of onervaren, schrijf je nu in voor het HIT! Natuurlijk hebben we het programma moeten aanpassen aan de corona regels, maar dat betekent niet dat we er geen feest van gaan maken.

Verloop HIT 2021
Alle deelnemers krijgen een MasterClass binnen hun eigen discipline. De talenten ontmoeten elkaar en krijgen tips & tricks van hun coaches en elkaar. Via een online omgeving zijn er in april en mei contact- en inspiratiemomenten tussen de coaches en deelnemers. In juni wordt bij Hart een expositie gehouden met werk van deelnemers uit de de categoriën Fashion, Beeldende Kunst en Beeld en Geluid. De beste leerlingen van alle disciplines zijn tijdens één grote finale-avond te zien/horen in het Patronaat. Hopelijk met publiek in de zaal. Zo niet, dan ruilen we de fans om voor camera's en kunnen zij zich thuis installeren. Tijdens deze avond wordt per discipline de 1e prijs uitgereikt. Winnaars maken kans op optredens, masterclasses en een geldbedrag om hun talent verder te ontwikkelen. Aanmelden voor het HIT 2021 kan tot 1 maart.

Coaches
Talentontwikkeling staat centraal! Daarom kiezen we dit jaar voor coaches in plaats van juryleden. Niet zo bekend als de coaches van The Voice of Holland, maar zeker niet minder professioneel! Er zijn twee coaches per discipline: een ervaren professional en een professional in opleiding. De coaches en deelnemers zien elkaar tijdens het MasterClass weekend, in de online omgeving en tijdens de Grande Finale. De coaches bepalen wie er tijdens de finale op het podium staan en per categorie de winnaar zijn.

Categorieën
Leerlingen kunnen zich dit jaar aanmelden voor de categorieën (disciplines) Dans, Muziek, Theater, Spoken Word, Fashion, Beeldende Kunst, en Beeld en Geluid. De categorie Schooltoneel is geannuleerd. In plaats hiervan kunnen leerlingen zich individueel of met een groep inschrijven voor de categorie Theater. Hieronder valt ook kleinkunst en cabaret.

HIT 2021 in beeld
Het HIT 2021 wordt vastgelegd op video. Door middel van interviews met de deelnemers, backstage beelden, bezoekjes aan de deelnemende scholen en sneak peaks van de talenten laten we in een aantal 'afleveringen' op YouTube het proces zien.


17-12-20 | HIT EN CORONAMAATREGELEN

We hebben helaas nog geen zekerheid over hoe de wereld eruit ziet ten tijde van de HIT MasterClasses in maart en de HIT Finales in april en juni. HIT 2021 gaat hoe dan ook door! Tijdens de vorige HIT editie hebben we gezien dat er ook online mogelijkheden zijn voor coaching en hebben de winnaars tóch de weg naar het podium gevonden (zie onderstaand filmpje). Ook dit jaar gaan we er met elkaar een onvergetelijke HIT editie van maken! Via deze pagina en onze HIT social media houden we je op de hoogte.


HIT 2021
Contact | Meest gestelde vragen