Ga direct naar inhoud

De kinderwijkorkesten van Hart

In Schalkwijk en Haarlem Noord spelen kinderen uit de wijk al meer dan vijf jaar samen in een van de twee wijkorkesten van Hart. De wijkorkesten zijn opgericht door het MuziekLab in samenwerking met negen Haarlemse basisscholen en subsidie van de Gemeente. De leerlingen van het wijkorkest spelen eens per maand met z’n allen samen op viool, cello, klarinet, saxofoon, hoorn, gitaar, keyboard en dwarsfluit. De leerlingen treden twee keer per jaar op in een zorginstelling en op een festival in de buurt zoals het Wijzerfestival in Schalkwijk en het Zomer in de Zaanen festival in Haarlem Noord.
De jonge musici spelen verschillende liedjes, van klassiek tot populair en zullen ook improviseren op hun instrument. De concerten zijn altijd gratis toegankelijk voor iedereen.

De kinderen uit het wijkorkest zijn onder schooltijd begonnen met 10 weken les op een muziekinstrument, ze kunnen dan kiezen uit drie verschillende instrumenten. Aan het eind van de reeks spelen alle kinderen al samen in een echt klassenorkest! De lesreeks wordt afgesloten met een presentatie voor de ouders, waarin de kinderen het plezier van het samen muziek maken kunnen laten zien en horen.
Kinderen die geïnspireerd zijn om meer te leren op een instrument, kunnen zich inschrijven voor de naschoolse lessen. De leerlingen krijgen na schooltijd op school les in kleine groepjes en gaan na vier lessen al samenspelen in het wijkorkest.
Hart biedt op deze manier een grote groep kinderen de kans om een instrument te bespelen en het plezier van samen muziek maken te ervaren. De arrangementen van het wijkorkest worden op maat gemaakt zodat ook kinderen die pas begonnen zijn fijn mee kunnen spelen.
Dit programma wordt georganiseerd door Hart en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Haarlem, School in de Wijk, het Rabobank Stimuleringsfonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Nolte Stichting.

Meespelen?
Leerlingen tussen de 8 en 11 jaar die in Haarlem-Noord of Schalkwijk wonen, kunnen zich opgeven voor de naschoolse muzieklessen op een basisschool bij hen in de buurt. Na de zomer start een nieuwe reeks lessen. De leerlingen gaan na vier weken meespelen in het wijkorkest.
Meer informatie is te vinden op https://www.hart-haarlem.nl/cultuur-in-school/ of stuur een mailtje naar aheijne@hart-haarlem.nl