Ga direct naar inhoud

Haarlems Orgelfestival biedt bijzonder educatieprogramma

Eens in de twee jaar vindt in Haarlem het Orgelfestival plaats in de maand juli. Nationale en internationale organisten en concertbezoekers ontmoeten elkaar tijdens een orgelacademie en improvisatieconcours. Dit jaar is de opening van het festival echter weggelegd voor basisschoolleerlingen. 

Via een app op een smartphone ontdekken leerlingen van groep 5 en 6 de rijke (orgel) historie van de stad. Maar…wat is een orgel eigenlijk? Hoe werkt het, en hoe kun je er muziek op maken? Hoort dit muziekinstrument alleen thuis in een kerk? Maar... dat grote orgel in de Philharmonie dan? Tijdens dit project leren de kinderen alles over dit oudste én tegelijkertijd modernste muziekinstrument ter wereld. En bedenk wel: het beroemdste orgel ter wereld staat in... onze eigen Bavokerk!

De leerlingen krijgen ter voorbereiding van de afsluitende orgeldag op vrijdag 13 juli, drie lessen met daarin informatie. Ze leren hoe een orgel werkt en waar je het kunt tegenkomen in de stad en welk cultureel erfgoed die plekken vertegenwoordigen. De lessen worden door de groepsleerkracht gegeven, het lesmateriaal wordt kant en klaar aangeleverd en kan via het digibord worden aangeboden.

Op de afsluitende orgeldag starten de leerlingen in de Philharmonie en bezoeken daarna verschillende Haarlemse highlights. Via de app komen zij natuurlijk in de Grote Sint Bavo kerk op De Grote Markt terecht om het beroemde Müllerorgel te bekijken en te beluisteren. Ook het Teylers Musem wordt bezocht. Daar kunnen de leerlingen zelf een orgel in elkaar zetten. In het Frans Hals Museum blijkt ook een klein, bijzonder orgel te staan. Als afsluiting is er een voorstelling in de Nieuwe Sint Bavo aan de Leidse Vaart.

Praktische info:
Voor wie: leerlingen groep 5 en 6
Periode: half juni-half juli 2018
Vakgebieden: muziek en cultureel erfgoed
Voorbereiding: 3 lessen door de groepsleerkracht
Afsluiting: Vrijdag 13 juli van 10.00 - 14.00 uur
Er zijn geen extra kosten voor dit project

Hart helpt het Orgelfestival bij het werven van deelnemende scholen. Wil je met je klas deelnemen aan dit project, dan kun je je aanmelden via: cultuurinschool@hart-haarlem.nl