Ga direct naar inhoud

Cultuurcoach Schalkwijk aan het werk

Sinds 1 september 2019 is Vincent Lamers cultuurcoach in Schalkwijk. Zijn opdracht is om cultuureducatie voor basisschoolleerlingen zowel onder schooltijd als erna, beschikbaar, zichtbaar, bereikbaar en bruisend te maken. Een mooie opdracht, maar hoe dan?

Op veel scholen in Schalkwijk is Vincent inmiddels een bekend gezicht, omdat hij regelmatig overleg voert over het cultuurbeleid. In zulke gesprekken probeert hij een beeld te krijgen van waar de school met zijn cultuurbeleid staat en hoe hij hen daarbij kan ondersteunen. Er zijn mogelijk subsidieregelingen waarvan gebruik gemaakt kan worden, er zijn misschien vakdocenten of cultuurinstellingen die de vraag van de school zouden kunnen beantwoorden, er zijn wellicht organisaties die naschools aanbod voor de school kunnen organiseren. De cultuurcoach wil voor de scholen het aanspreekpunt zijn voor al hun vragen over cultuuronderwijs.

Verbinding
Wendy Breedijk van de Mgr. Huibersschool wist hem al op deze manier te vinden met haar vraag over het presenteren van kunstwerken van haar leerlingen. Vincent bracht Wendy in contact met Gerard Zwier en Janneke Heijnen van het winkelcentrum en Winston Brandon van de bibliotheek. Iedereen was direct enthousiast over het idee van Wendy. Een win-win situatie voor alle partijen. De kinderen kunnen trots zijn op hun werk, het winkelcentrum en de bibliotheek trekken extra bezoekers. Dit project is een mooi voorbeeld van de rol van de cultuurcoach: het verbinden van verschillende partijen.

Op bovenstaande foto Johanna, één van de leerlingen van de Mgr. Huibersschool. Zij is trots op haar kunstwerk in wording, dat binnenkort voor iedereen te zien zal zijn.

Vincent werkt veel samen met cultuurcoach Arianne den Haan. Zij probeert voor alle inwoners van Schalkwijk, van jong tot oud, cultuurparticipatie naar een hoger plan te tillen. Samen organiseren zij op 3 maart een bijeenkomst waarin alle partijen die bezig zijn met cultuurparticipatie in Schalkwijk, elkaar ontmoeten. Er zijn veel partijen in Schalkwijk die het nut en de noodzaak van cultuur onderschrijven, er zijn veel initiatieven die cultureel aanbod ontwikkelen. Door vraag en aanbod rond verschillende thema’s bij elkaar te brengen ontstaan er hopelijk nieuwe verbindingen.*

Tijdens één van de sessies op 3 maart zal gekeken worden of het project van de Mgr. Huibersschool, het winkelcentrum en de bibliotheek een vervolg kan krijgen met meerdere scholen. Er kan zo een doorlopende tentoonstelling in het winkelcentrum en de bibliotheek ontstaan, die steeds gevuld wordt door verschillende scholen.
Dit is één van de initiatieven die sinds de cultuurcoach in Schalkwijk werkt is ontstaan. Er staat nog veel meer te gebeuren met naschoolse initiatieven en intergenerationele projecten op stapel. Kortom genoeg mogelijkheden tot het verbinden en verdiepen van cultuureducatie.

Cultuurcoaches van Hart
Cultuurcoach voor Schalkwijk Vincent Lamers is te bereiken via VLamers@hart-haarlem.nl, 023 5530 419.
In Haarlem Noord werkt cultuurcoach Merel van Velzen: MvanVelzen@hart-haarlem.nl, 023 5530 104.

*Mocht je je nog willen aansluiten bij de bijeenkomst op 3 maart (16.00-19.00) dan kun je je via deze link aanmelden.