Ga direct naar inhoud

Naschoolse muzieklessen

Hart organiseert naschoolse muzieklessen in Haarlem Noord en Boerhaavewijk in samenwerking met negen basisscholen in de wijk. De leerlingen van deze scholen krijgen in groep 5 en/of 6 onder schooltijd tien weken met de hele klas les op een muziekinstrument. Vanaf groep 5 kunnen deze leerlingen ook na schooltijd muzieklessen op school volgen. De kinderen gaan vanaf het begin meteen samenspelen met andere kinderen uit de wijk in het wijkorkest. Hart biedt op deze manier een grote groep kinderen de kans om een instrument te bespelen en het plezier te ervaren van samen muziek maken.

Alle kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen zich opgeven voor deze naschoolse muzieklessen op een instrument op een school in de buurt. De lessen worden georganiseerd door Hart in samenwerking met een aantal scholen uit de wijk, met subsidie van de gemeente Haarlem. Als jouw school subsidie heeft gekregen voor deze lessen dan krijg je korting op het lesgeld. Kinderen van andere scholen zijn ook van harte welkom om mee te doen. Je ouders kunnen je gewoon zelf opgeven, zonder tussenkomst van je school.

Over de lessen en het wijkorkest
Je krijgt wekelijks les op je instrument in een klein groepje en je gaat een aantal keer met kinderen uit de wijk samenspelen in een echt orkest. Je muziekdocent is daarbij aanwezig om je te helpen. Tijdens de muzieklessen leer je spelen op je instrument, je maakt een begin met notenlezen en je doet muzikale spelletjes. Met het orkest speel je verschillende liedjes, waaronder populaire popliedjes en ga je ook improviseren. Welke liedjes het gaan worden hangt mede af van jullie wensen, dus als je een goed idee hebt, laat het ons weten!

Wijkorkest Schalkwijk repeteert ongeveer een keer per maand op maandag van 15.30 - 16.30 uur. Wijkorkest Haarlem-Noord repeteert een keer per maand op dinsdag van 15.30 - 16.30 uur. De lessenreeks wordt feestelijk afgesloten voor de ouders.

Waarom muzieklessen volgen bij MuziekLab?
In de lessen van MuziekLab is naast het ontwikkelen van vaardigheden op het instrument ook veel ruimte voor samenspel en het ontwikkelen van creativiteit. Het ontdekken, experimenteren en samenspelen staat centraal en het plezier in het samen muziek maken is hierbij het uitgangspunt.
Daarom gaan leerlingen al heel snel meespelen in het wijkorkest.
Door samen muziek te maken en te zingen, leren kinderen om naar elkaar te luisteren en om samen te werken. Plezier in het muziekmaken staat bij MuziekLab voorop. De rest volgt dan vanzelf.

Instrumenten
De instrumenten in de les worden verzorgd door MuziekLab. Het is in het eerste niveau nog niet nodig om thuis te oefenen. Vanaf niveau 2 adviseren wij je om zelf een instrument te huren of te kopen zodat je ook thuis kunt spelen op je instrument.

Onze docenten
De lessen worden gegeven door professionele muziekdocenten van het MuziekLab (Hart). Wij gaan er vanuit dat iedereen muziek kan maken, ongeacht je muzikale vaardigheden. Daarnaast hanteren onze docenten een kindgerichte didactiek, waarbij de inhoud en lesopbouw aansluit bij de motivatie en actuele vaardigheid van het kind.

Lestijden onder voorbehoud
We hebben in het maken van het rooster zo veel mogelijk rekening gehouden met de schooltijden van de verschillende scholen. Als jouw niveau wordt gegeven op een lestijd waarop je niet kunt, schrijf je dan gewoon in en vermeld in het opmerkingenveld de tijden waarop je wél kunt. Dan gaan we ons best doen de tijden aan te passen zodat iedereen mee kan doen. Mocht het niet lukken je te plaatsen, dan hoef je natuurlijk niet te betalen.

Wat kost het?
Hart organiseert deze lessen in samenwerking met negen scholen uit de wijk. We kunnen de lessen aanbieden tegen een gereduceerd tarief dankzij subsidie van de Gemeente Haarlem. Een les kost €4,- voor leerlingen van de Wilgenhoek, Cirkel, Liduina Timorstraat, Liduina Junoplantsoen en de Willem van Oranjeschool. Leerlingen van de Don Bosco, Dumont, Wadden Boerhaave, Globe en Al Ikhlaas betalen €2,50 per les. Leerlingen van andere scholen zijn ook van harte welkom om zich in te schrijven. Zij betalen € 10,- per les.

Plaatsing
Zodra je je hebt ingeschreven ontvang je van ons een bevestigingsmail. Als je die niet hebt gekregen of als je nog vragen hebt, dan kun je contact met ons opnemen door een mail te sturen naar Anneke Heijne.

Het kan voorkomen dat een activiteit niet doorgaat, omdat het minimale vereiste aantal deelnemers niet is gehaald. Hart biedt indien mogelijk vrijblijvend een alternatieve activiteit of lestijd aan.
Uiterlijk een week voor de start van de lessen ontvang je van ons een definitieve bevestiging met alle informatie over de lessen.

Klik hier om naar het overzicht van de naschoolse lessen te gaan. Daar vind je meer informatie over de lesdagen en -tijden en kun je je inschrijven.

Deel dit