Ongemakkelijke erfenis
Hoe ga jij om met de erfenis van het verleden? Vooral als het om ongemakkelijke onderwerpen gaat zoals slavernij? 17e eeuwse kunst is bijna verblindend, zo vol met rijkdom. Maar die rijkdom heeft een schaduwzijde. Kolonisatie die de rijkdom bracht, ging gepaard met veel geweld: specerijen werden met dwang afgestaan, mensen stierven tijdens productie van de zoete suiker laat staan bij de overtocht naar de overkant. Tijd voor de keerzijde van het verhaal! Dat doen we door een collage te maken: 17e eeuwse beeldtaal aanpassen met beelden van helden en symbolen van het verzet tegen slavernij. Grote inspiratie vormen hedendaagse kunstenaars zoals Patricia Kaersenhout. Het is ook mogelijk om een uur te boeken.
Doel: Aan het eind van deze workshop hebben de leerlingen kennis gemaakt met de onderdrukking en uitbuiting van tot slaafgemaakten. Ze reflecteren daarop door mensen die geen stem hadden, symbolen van de afschaffing van slavernij en helden van het verzet af te beelden dmv sjablonen en reproducties. Ze leren te werken met printtechnieken.
Trefwoorden: gouden eeuw, slavernij, zuid-amerika, indonesië, kolonisatie, slavernij, vrijheid, ketikoti, burgerschap, Speciaal Onderwijs, op maat
Voorwaarden: Een workshop van een kunstenaar/docent kan alleen worden toegekend als je met minimaal 2 groepen inschrijft. De school zorgt zelf voor: digibord, plakaatverf, papier.