Schrijf jezelf op koers.

Hoe houd jij koers? Als je in evenwicht bent met jezelf is koers houden niet zo moeilijk. Als vanzelf vind je de juiste weg en komen er precies die dingen op je pad die je op dat moment nodig hebt. Het leven stroomt. Maar soms is in de stroom raken niet zo makkelijk. Er blokkeert iets. Je wilt verder maar iets houdt je tegen of je voelt je onvrij.

In deze autobiografische schrijfcursus gebruiken we de vergelijking van de mens als koets met een reiziger erin, een span paarden ervoor en met een koetsier. Het is een metafoor van de filosoof en mysticus Gurdjiev. De koets staat voor ons lichaam, stelde hij. De koetsier is de rede, ons gezonde verstand. De paarden zijn de zuivere emoties, en ook de intuïtie. De reiziger staat voor het diepste zelf van de mens. Als alles in verbinding met elkaar staat en goed onderhouden wordt, vinden onze paarden van nature de weg.

Al schrijvende onderzoek je in deze cursus hoe het met je eigen koets gesteld is. Hoe leidt jouw koetsier de paarden? Zit je nog wel op het juiste spoor en luister je wel echt naar de fluisteringen van je diepste zelf, de reiziger in de koets?

Dit is een schrijfcursus voor iedereen die zin heeft en opstaat voor verdieping in zijn of haar eigen leven. Met of zonder schrijfervaring.

Welke teugels krijg je in deze schrijfcursus in handen?

  • Je schrijft over momenten uit je leven die er toe doen;
  • Je krijgt meer zelfinzicht en leert diepere drijfveren van jezelf kennen;
  • Je merkt vaak dat blokkades oplossen en het leven weer gaat stromen;
  • Je gaat ervaren hoe je aansprekende autobiografische ‘doorkijkjes’ kunt schrijven;
  • Je leert je authentieke schrijfstem kennen;
  • Je oefent in echt luisteren naar anderen;
  • Je leert in het persoonlijke het universele te zien;
  • Je gaat ervaren dat je je verbonden kunt voelen met mensen die anders zijn dan jij.

Praktisch

In een groep van ongeveer 10 deelnemers krijg je korte, aansprekende schrijfopdrachten en associatieoefeningen waarmee je aan de slag gaat. Schrijven gaat daardoor als 'vanzelf' in een flow. Ook het voorlezen van je tekst en luisteren naar de teksten van anderen is een onderdeel. Voorlezen is vrijwillig. Luisteren doen we zonder oordelen. We analyseren elkaars teksten niet en geven geen commentaar op wat wordt voorgelezen. Vaak sluiten we af met een dichtvorm. Schrijven doen we met de hand, met pen en papier.

Cursusdata zijn: Zaterdagochtend 30/9, 14/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12.