Jaar van Slavernijverleden

Tijdens het Herdenkingsjaar van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 wordt extra aandacht besteed aan het Slavernijverleden. De culturele instellingen van Zuid-Kennemerland hebben in het kader van dit herdenkingsjaar aanbod voor scholen. 

1. De Schuur & Openluchttheater Caprera presenteren jeugdtheatervoorstelling rondom Keti Koti

Koken met Amba van de Veenfabriek is een smakelijke, muzikale voorstelling die aan de hand van de Surinaamse keuken de familiegeschiedenis van de tienjarige Amba vertelt. Begeleid door swingende liedjes volgen we het spoor terug in de tijd: van Holland via Suriname naar West-Afrika. Amba’s oma maakt live Surinaamse traktaties. Een mooie en aantrekkelijke voorstelling over een belangrijk onderwerp uit ons gezamenlijk verleden.

2. Verwey Museum Haarlem heeft speciale kinderexpositie over slavernij

De tentoonstelling Op de rug van Bigi Kayman gebaseerd op het boek van Henna Goudzand Nhar en Hedy Tjin neemt de leerlingen mee in de wereld van de kinderen Afi en Kofi en hun familie, die tot slaafgemaakt zijn en op een plantage in Suriname wonen. Afi en Kofi moeten de hele dag werken. Ze zijn net als hun ouders slaven in dienst van de plantage. Als ze op een dag horen dat hun vader misschien verkocht zal worden, besluiten ze te vluchten. Het wordt een hachelijke tocht door de wildernis, waar ze oog in oog met gevaarlijke dieren komen te staan. Als ze eindelijk bij het moeras komen waar gevluchte mensen zouden leven, is er niemand te zien. Zijn ze helemaal voor niets gekomen? Ze verliezen de moed, tot ze plots de grote kaaiman zien...

Aanvullend op de tentoonstelling zijn er creatieve workshops die aansluiten bij de leeftijd van de kinderen. Er wordt door de makers interactief voorgelezen uit het boek en uiteraard wordt de tentoonstelling samen met de leerlingen nabesproken! Tot slot wordt het bezoek afgesloten met een knutselactiviteit.

3. Niet Normaal

Een meespeelvoorstelling over de geschiedenis van slavernij.

Over schitterende piramides, alle wegen die naar Rome leiden en de woeste zeereizen van Nederlandse schepen zijn boeken volgeschreven. Maar veel minder aandacht is er voor de tot slaaf gemaakte mensen die al die bouwwerken en wegen maakten en die een belangrijk deel vormden van de lading van Nederlandse schepen. Met Niet Normaal komt die minder mooie geschiedenis tot leven in een boeiende ‘meespeelvoorstelling’ vol verhalen over slavernij en vrijheid door de eeuwen heen.

  • Wie :  Voor iedereen vanaf 9 jaar. Ook een versie voor het voortgezet onderwijs
  • Aantal :  Afhankelijk van de ruimte
  • Ruimte  : Theater, aula of gymzaal
  • Duur : ca. 60 minuten
  • Meer informatie: www.stuiter.nl

4. Workshop docenten: hoe eurocentrisch is mijn bril?

Reflecteer vrijdag 30 juni 2023 op je eigen blik en zet jezelf aan het denken in deze workshop over (onbekende) wereldgeschiedenis. Een workshop voor burgerschap, maatschappijleer én geschiedenisdocenten van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland ism Fawaka Wereldburgerschap.

  • Voor: VO-docenten ML, burgerschap én geschiedenis
  • Datum: vrijdag 30 juni 2023, 15:30 uur
  • Locatie: Bureau Discriminatiezaken, Lange Herenvest 122, Haarlem

PROGRAMMA
15:15 Inloop
15:30 Workshop
18:30 Diner bij Ethiopier (optioneel)
20:30 Theater in de Schuur (optioneel)

Meer informatie