Ga direct naar inhoud

Fake News

Het drukken van de Oprechte Haerlemse Courant gaf de Haarlemse drukker Joh. Enschedé een zekere macht en kennis die andere drukkers in Nederland niet bezaten. Als drukker van de krant onderhielden de Enschedés contact met correspondenten in het buitenland. Welk nieuws werd er in de krant geplaatst en welk nieuws niet? Was er in de tijd van de Johannes Enschedé ook al sprake van Fake News? Hoe kun je nepnieuws van werkelijke gebeurtenissen onderscheiden?
Met het programma Fake News gaan leerlingen aan de hand van negentiende-eeuws bewijsmateriaal uit het Enschedé-archief in groepjes de voorpagina van een eigen krant samenstellen.

Bijzonderheden

Doel: Aan het eind van deze activiteit kunnen leerlingen aan de hand van bronnenonderzoek nagaan of nieuws echt of nep is en kunnen zij een eigen krant samenstellen.
Trefwoorden:
vroeger, nieuws, nepnieuws, kranten, bronnen
Locatie:
Noord-Hollands Archief
Duur: 120 minuten

Voorwaarden

De school zorgt zelf voor het vervoer van de leerlingen.

Evaluatie

Graag horen wij je mening over de activiteit. Wil je daarvoor ons online evaluatieformulier invullen? We ontvangen graag een evaluatie per groep.

Meer informatie

Deze activiteit wordt aangeboden vanuit het CultuurMenu. Heb je vragen? Neem dan contact op via de mail of bel 023-5330414.