Ga direct naar inhoud

Historisch drukLAB

Het drukken van bankbiljetten gaf de Haarlemse drukkerij Joh. Enschedé een zekere macht en kennis die andere drukkers in Nederland niet bezaten. Zo moest Enschedé ervoor zorgen dat het vervalsen van bankbiljetten niet mogelijk was en dat de bankbiljetten er betrouwbaar uitzagen – Monopolygeld was niet afdoende. Waarom eigenlijk niet? Wanneer heeft een bankbiljet waarde? En hoe zit dat met digitaal geld?
In het Historisch drukLAB kunnen scholieren zelf geld samenstellen met verschillende historische elementen uit de collectie van Enschedé en drukken op een negentiende-eeuwse drukpers. Scholieren maken kennis met het drukkersvak, de familie Enschedé en het bijzondere drukwerk van hun hand.

Bijzonderheden

Doel: Aan het eind van deze activiteit kunnen leerlingen uitleggen waarom een bankbiljet en postzegel waarde hebben en ze kunnen een samengesteld werk drukken op oude persen.
Trefwoorden:
vroeger, waarde, geld, postzegel, drukpers
Locatie:
Noord-Hollands Archief
Duur: 120 minuten

Voorwaarden

De school zorgt zelf voor het vervoer van de leerlingen.

Evaluatie

Graag horen wij je mening over de activiteit. Wil je daarvoor ons online evaluatieformulier invullen? We ontvangen graag een evaluatie per groep.

Meer informatie

Deze activiteit wordt aangeboden vanuit het CultuurMenu. Heb je vragen? Neem dan contact op via de mail of bel 023-5530414.