Erfgoed Haarlem

Erfgoed Haarlem
Stichting Erfgoed Haarlem ontwikkelt als cultureel collectief van de erfgoedinstellingen educatieve- en publieksactiviteiten waarvan iedereen in Haarlem en omgeving kan profiteren. In de werkgroep Erfgoed Educatie Haarlem zijn diverse instellingen vertegenwoordigd. Vanuit deze werkgroep zijn twee educatieprojecten gerealiseerd: ‘Wie wat bewaart heeft wat!’ en ‘Stappen in de stad’. Deelnemende instellingen zijn: Archeologisch Museum, Grote of St.-Bavokerk, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Dolhuys, Frans Hals Museum, Historische Vereniging, Museum Haarlem, Noord-Hollands Archief, Teylers Museum.

Alle kinderen houden van verzamelen; sommigen gaan er zelfs hun hele leven mee door. En sommige instellingen bewaren dan weer verzamelingen van honderden jaren oud. Waarom begin je eigenlijk, en wat kies je om te verzamelen? Hoe zorg je dat het mooi blijft en wat doe je als je huis uitpuilt van de spullen? Allemaal vragen die in de verschillende instellingen langskomen. Binnen het thema ‘verzamelen’ heeft elke instelling een andere invalshoek gekozen om uit te diepen met de leerlingen. Bij het programma hoort ook een ‘digitale leskist’, met docentenhandleidingen, voorbereidende lessen voor het digibord, een spel en een verwerkingsles in de vorm van een tentoonstelling op school. Boekt u als school de gehele erfgoedleerlijn, dan gaat elke groep op bezoek bij één van de deelnemende instellingen. Maar het is ook mogelijk om de programma’s van de instellingen los af te nemen, zonder dat ze zijn ingebed in de gehele leerlijn. De leerlijn is gebaseerd op het leerplankader van de SLO ‘Kunstzinnige Oriëntatie en Cultuur’, en Cultuur in de Spiegel.

Trefwoorden: erfgoed, ontdekken, beleven, vroeger, bewaren

Contactgegevens

Erfgoed Haarlem
Gasthuisstraat 32
2011 XP Haarlem
06 29 54 1108

Openingstijden

Afhankelijk van de deelnemende instelling (Archeologisch Museum, Grote of St.-Bavokerk, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Dolhuys, Frans Hals Museum, Historische Vereniging, Museum Haarlem, Noord-Hollands Archief, Teylers Museum).

Disciplines

Erfgoed

Schooltype

PO