HIT | Informatie voor scholen

Als school voor voortgezet onderwijs kun je deelnemen aan het HIT. Hiermee biedt de school zijn scholieren de kans om hun talenten te ontwikkelen onder professionele begeleiding en te delen met een groter publiek. Jongeren kunnen hun talent ontwikkeling binnen de disciplines Muziek, Spoken Word, Theater, Dans, Beeldende Kunst en Film.

Over het HIT
Het HIT is een talentontwikkelingsprogramma voor jongeren uit de regio Zuid-Kennemerland. Sinds 1947 is het HIT een begrip in Haarlem en omgeving. Het is een project van voortgezet onderwijsscholen en wordt grotendeels gefinancieerd door de gemeente Haarlem. De organisatie is sinds 2011 in handen van Hart.

Hoe werkt het?
De school wijst een contactpersoon aan die contact onderhoudt tussen de HIT organisatie en de betreffende kunstvakdocenten en leerlingen. Samen met de HIT-coördinatoren hebben we vier belangrijke taken en contactmomenten:

 1. Het aanmelden van je school als HIT-school. Als HIT-school krijg je een filmworkshop voor een klas cadeau.
 2. Spotten van talenten tijdens bijvoorbeeld open podia.
 3. Werven van deelnemers voor de uiterlijke inschrijfdatum van 21 januari 2024.
 4. Supporten van de leerlingen die deelnemen aan het HIT, met als hoogtepunt de podiumavonden en expositie in maart 2024.

Filmworkshop
Als HIT-school bieden De Schuur en Hart je een gratis filmworkshop aan. Een cadeautje om jouw leerlingen kennis te laten maken met het HIT, de nieuwe discipline Film en natuurlijk een mooi wervingsmoment. Het gaat om 1 workshop van 1,5 uur voor een groep van maximaal 30 leerlingen. De workshop vindt plaats in november of december 2023. Je kunt kiezen uit de volgende workshops:

 • Show, don't tell (film maken - de basis)
  Film maken is denken in beelden. In deze workshop ontdekken leerlingen op een laagdrempelige manier de kracht van beeld en door vooral zelf veel te doen krijgen ze een heleboel basisfilmvaardigheden mee.
 • Plottwist (film maken - verdiepend)
  In film wordt er graag gebruik gemaakt van onze vooroordelen. Leerlingen leren in deze workshop hoe je de kijker op het verkeerde been kan zetten. Uitgaande van een basiskennis film, gaan leerlingen aan de slag met storyline, suspense en zelf film maken.
 • Videoclip (videokunst - kennismaking)
  In een videoclip gelden niet dezelfde regels als in film, eigenlijk is het een vorm van videokunst. Leerlingen gaan aan de slag met licht, camera-lenzen en montage-effecten om een lied om te zetten in beeld. Ze werken toe naar een eigen videoclip van 1 minuut.

Schooltoneel
Doe met jouw school mee aan HIT Schooltoneel op dinsdag 23 april 2024. Iedere deelnemende school krijgt 15 minuten podiumtijd op het grote podium van de Stadsschouwburg; een scène, een open repetitie of een improvisatie. In de middag is er tijd voor een doorloop en s ’avonds gaan de deuren open voor publiek. Wij zorgen voor een kleurrijke hosting en gesprekken met de makers: een feest om naar elkaar te kijken en luisteren! HIT Schooltoneel geeft een dwarsdoorsnede van theatermakers op de vo-scholen van Zuid-Kennemerland. In onderstaand inschrijfformulier kun je jouw school opgeven.

Kosten
De school draagt bij aan de kosten van het HIT naar rato van het totaal aantal leerlingen per 1 oktober 2023. De bijdrage voor HIT 2024 is vastgesteld op € 0,60 per leerling. Voor de deelnemende leerling is het programma gratis.

Inschrijven
Je kunt je school niet meer aanmelden om de filmworkshop cadeau te krijgen. Wel kun je nog je leerlingen laten meedoen aan HIT 2024. Stuur gauw een mailtje naar hit@hart-haarlem.nl om de mogelijkheden te bespreken.

HIT 2024
Contact | Meest gestelde vragen