Ga direct naar inhoud

Haarlem heeft op 4 november de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs 2019 gewonnen. Met het project ‘Haarlems GOUD’ heeft de gemeente Haarlem, samen met Hart centrum voor cultuureducatie en –participatie en veel partners uit de stad, zich het beste ontwikkeld als Age Friendly Cultural City.

Haarlems Goud bestaat uit verschillende projecten die kunst, cultuur, welzijn en zorg voor ouderen met elkaar verbinden. Wethouder Marie-Thérèse Meijs: “De jury heeft de kwaliteit van Haarlems Goud gezien! Ik ben heel trots op deze erkenning van de prachtige projecten die onze partners hebben neergezet. Deze projecten zijn zo waardevol voor ouderen. Zij bloeien op door samen deel te nemen aan cultuur. En dat is goud! ”

Zes gemeenten namen deel aan het Age Friendly Cutural City-programma. Een jury onder leiding van Hedy d’Ancona oordeelde dat Haarlem zich het beste had ontwikkeld. De jury over Haarlem: “De jury roemt de kwaliteit van het aanbod dat is ontwikkeld en dat vele ouderen weet te mobiliseren. De aanpak van Haarlem verdient respect, zo bereikt men ouderen door hen te vragen om mee te helpen. Kunst is doorgedrongen in de zorgsector. Ook weet Haarlems Goud de grote kunstinstellingen in de stad te prikkelen om zich bij het thema aan te sluiten.”

De gemeente Haarlem ontvangt een bedrag van 20.000 euro van het BNG Cultuurfonds om te besteden aan de bevordering en verduurzaming van ouderenprojecten.

Haarlems Goud is opgezet in het kader van het programma ‘Age Friendly Cultural Cities’. Dat is een tweejarig programma van het Fonds voor Cultuurparticipatie waar al verschillende steden in Nederland aan hebben meegedaan. Het doel is om ouderen meer in contact te brengen met kunst en cultuur en om zo ook nieuwe ontmoetingen te stimuleren. Eerdere winnaars van de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs zijn: Amsterdam (2016) en Emmen (2018). 

Nieuwsgierig naar de Haarlemse projecten? Gemeente Haarlem plaatste eerder verschillende artikelen over Haarlems Goud:
www.haarlem.nl/nieuws/als-je-elkaars-verhaal-kent-begrijp-je-elkaar-beter/ 
www.haarlem.nl/nieuws/gardensongs-20-nieuwe-verhalen-en-muzikanten-gezocht/  www.haarlem.nl/nieuws/buurtblik-senior-reporters-brengen-ouderen-in-beweging/  Neem voor meer informatie contact op met Mariël van Dijk | Hart - projectleider Kunst en Sociaal Domein | 06-23261978 | mvandijk@hart-haarlem.nl