Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover: Goudmakersdag 2023 vond plaats in Haarlem Noord. Een bruisende dag vol kunst, cultuur en verbinding!

Op vier verschillende locaties in de buurt viel er van alles te beleven. Dans, zang, beeldende kunst, fotografie, streetart en theater. Voor de deelnemende bewoners een bijzonder moment, want zij presenteerden de werken en performances waaraan zij de afgelopen periode hard en met veel plezier werkten. 

Na een muzikale opening op het schoolplein van de Prof. Dr. Gunningschool, onder begeleiding van de percussiegroep uit de vorige editie van Goudmakers, trapte wethouder Diana van Loenen de culturele stadssafari trommelend af.
In de tuin van de bieb in Noord werd vervolgens het beeld onthuld dat tijdens de workshop 'Een kunstwerk maken van klei' werd gemaakt. Daar heeft het nu een mooie vaste plek gekregen. En ook de muurschildering van het fietsenhok in de Helene Swarthstraat is blijvend te bewonderen. De kleurrijke wand, ontworpen door bewoners en gerealiseerd door Ben Plummer, werd zeer positief ontvangen en stond onlangs in het Haarlems Dagblad

Liefhebbers van dans konden in Schoterhof de dansvoorstelling ‘Laten we dansen’ bijwonen. Ook was daar het Goudmakers koor te horen en kon je tentoonstelling ‘Wat is jouw gouden draad?’ bekijken, bestaande uit persoonlijke verhalen in de vorm van geborduurde foto’s.

De prachtige kerkzaal in het Verhalenhuis leende zich perfect voor de foto-expositie: 'geheimzinnige voorstellingen'. Ook was hier het fotoverslag van 'Op reis door je zintuigen' te zien en het kunstwerk dat gemaakt werd tijdens de workshops 'Vrouwenlandschap van textiel in de wijk'. In de kleine theaterzaal kon je de 'Gouden verhalen in theater' aanschouwen, waarin deelnemers aan de hand van tekeningen vertelden over voor hun speciale herinneringen.

‘Het was een waar feest, elk project is mooier geworden dan we ooit hadden verwacht' aldus Eva Durlacher, artistiek leider van het project. Kortom we kijken met plezier terug op een zeer geslaagde tweede editie van Goudmakers! Dank aan alle enthousiaste deelnemende buurtbewoners en kunstenaars!

Over Goudmakers
Tijdens Goudmakers komen verschillende buurtbewoners uit Haarlem Noord met elkaar in contact door samen creatief bezig te zijn onder begeleiding van een ervaren cultuurmaker. Cultuur wordt ingezet als middel zodat iedereen kan meedoen. Zelf iets maken en samen actief cultuur beleven is een ervaring die voor oud en jong, gezond of met een beperking, verbinding tot stand brengt die blijvend en inspirerend werkt.

Goudmakers is een samenwerking tussen Hart, Kennemerhart Oppeppers en Stichting Gouden Verhalen. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdrage van de gemeente Haarlem, Lang Leve Kunst Fonds en het VSBfonds.

Meer weten? Neem dan een kijkje op www.goudmakers.nl