Sociaal emotionele ontwikkeling: terug naar de essentie van kunst maken en meemaken

De Centra voor de Kunsten in Noord-Holland, het OCK, bieden ook in juni 2023 weer een gratis masterclass aan, bestemd voor het onderwijzend personeel. De masterclasses worden voornamelijk gegeven door specialisten uit onze eigen organisaties. Iedereen mag deelnemen, of je nu in dienst bent, zzp’er of een netwerkdocent.

Gratis Masterclass Fianne Konings
Sociaal emotionele ontwikkeling: wat verstaat men er eigenlijk onder? Waar komt het vandaan? En wat zie je op scholen? De korte afbakening van sociaal emotionele ontwikkeling is leren omgaan met jezelf en de ander. En is dat niet bij uitstek wat kunstonderwijs doet?
De cultuurtheorie van Barend van Heusden onderbouwt dit standpunt. In deze masterclass sta je stil bij hoe kunst voor jou reflectie op jezelf en de ander is en wat dit betekent voor kunstonderwijs. Kunstonderwijs is onderwijs in kunst (maken en meemaken) over jezelf, de ander en cultuur algemeen. Met het analytisch kader van Van Heusden gaan jullie kijken naar je eigen lessen en eventueel aanpassingen maken.
Na deze masterclass heb je inzicht in het begrip sociaal emotionele ontwikkeling in relatie tot de kunsten en kunstonderwijs. Krijg je woorden om een logische verbinding te leggen tussen je kunstonderwijs en de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. En als het meezit heb je aanpassingen in een bestaande les gedaan waardoor je nog gerichter kinderen sociaal emotioneel kunt ondersteunen.

Even voorstellen
Fianne Konings is een maatschappelijk betrokken analytisch verbinder die de (onlogische) wereld voor leerlingen net iets logischer wil maken. Naast het voltooien van de pabo in Roermond en Kunst -en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, is Konings in 2020 Gepromoveerd op een leerplankundige aanpak voor cultuuronderwijs in het basisonderwijs met ondersteunende rollen voor de verschillende soorten culturele instellingen. Nu is zij als zelfstandige werkzaam (advies, onderzoek en deskundigheidsbevordering) op het gebied van cultuuronderwijs voor culturele instellingen, scholen (VO en PO), Vereniging Cultuurprofielscholen Primair Onderwijs (VCPS PO) en overheden. Zie: www.bureaukoningskunst.nl

Praktisch
• Doelgroep: Directies, kunstvakdocenten en coördinatoren
• Wanneer: Donderdag 29 juni 2023 van 12.00 tot 13.30 uur
• Aanmelden via: https://forms.gle/wGC5rCNNE3FuqNRx5
• Uiterste inschrijfdatum: Dinsdag 27 juni 2023 (hierna is inschrijven niet meer mogelijk)
• Woensdag 28 juni ontvang je de link voor de zoommeeting.