Ga direct naar inhoud
Artikel afbeelding

Presentatie Leren door Creëren

Presentatie Leren door Creëren
donderdag 26 november 2020 

Voor de Maand voor Cultuuronderwijs is speciaal de interactieve presentatie 'Leren door Creëren' van Suzan Lutke en Henna Pursiainen voorbereid. De online presentatie werd door 30 deelnemers uit het onderwijs en culturele veld bijgewoond.

The need for Life Long Learning
Finland staat in Europa al jaren bovenaan de lijst als het gaat om onderwijsinnovatie. De noodzaak om kinderen te leren onderzoekend en creatief te zijn is de ruggengraat van de schoolcultuur in dit land. Henna Pursiainen benoemt 'The need for Life Long Learning': kinderen moeten in school een mindset krijgen waardoor ze zich gedurende hun leven verder willen ontwikkelen, zowel binnen school als daarbuiten. Henna deelt inzichten die Finland de afgelopen jaren heeft opgedaan. Welke stappen zijn gezet om kinderen / jongeren uit te dagen te onderzoeken en creatief te zijn?


De rol van kunst
Suzan Lutke gaat dieper in op de rol die kunst kan spelen. Wat kunnen we leren van kunst als het gaat om de creatieve ontwikkeling van kinderen en jongeren in onze scholen?

Actief meedenken
Tijdens de presentatie wordt je uitgedaagd om actief mee te denken. Wat kunnen we leren van Finland en van kunst? Welke dilemma’s ervaar je in de dagelijkse praktijk en welke oplossingen kunnen we gezamenlijk bedenken? Op naar onderwijs dat leerlingen op weg helpt naar een leven lang leren en ontwikkelen, binnen en buiten school!

Verslag

Illustratie : Vanessa Koster